Kutatás

Zöldtető kutatás BME Austrotherm

Témavezetők : Horváth Sándor(BME),Bellavics László(ZÉOSZ) Mérésvezető:dr.Várfalvi János (BME Hőfizikai Laboratórium) Kutatásvezető hallgató : Dummel Dániel (BME)

Tudományos háttér, kutatási előzmények és célok:

Hazánk rendkívül változékony éghajlatánál fogva a külföldi tapasztalatok klímánkon sokszor megdőlni látszanak. A témában hiányos a hazai szakirodalom, a változó körülmények (pl.:klímaváltozás) pedig folyamatosan munkára késztetik kutatóinkat.

A német irányelvek folyamatos adaptálásába belefáradt szakembereink most egy nagyszabású kutatás sorozatot szeretnének elindítani építészmérnök hallgatók segítségével. A kutatáshoz a helyszínt a BME biztosítja, szakmai védnökei:

A kutatás szponzori, valamint egyetemi forrásból felépülő 6 kísérleti zöldtető parcellán fog zajlani. A 6 mérőállomás mindegyikébe 3-3  termoelemet építünk be, segítségükkel a szigetelés/vízmegtartó közeg, a gyökérzóna, valamint a zöldtető felszíni hőmérsékletéről  gyűjtünk adatokat. Az adatokat a kontrollként felépülő csupasz-, kavicsolt-, valamint járható tető adataival vetjük össze. A nyári hőcsillapítás és a téli hőszigetelő képesség vizsgálatához hőkamerás felvételeket készítünk.

A hővédelmi vizsgálatokon túl növénytani kísérlet (20 faj tesztelése)  is elindul, mely mint élő és folyamatosan változó tényező színesíti majd a mérési adatokat évszakonként, fajta függően.

(A gyökérzet téli hőtermelése – a levelek párologtató, hűtő hatásának mértéke mind – mind megválaszolatlan kérdés a témában.)

A kutatás célja –röviden:

  • a különböző növény fajok, a növény borítottság mértékének – és a zöldtető rétegekben mért hőmérséklet összefüggéseinek leírása
  • a zöldtetők hővédelmének – és rétegrend összefüggésének kutatása
  • a mérések tanulságából hazai klímára szabott irányelvek kidolgozása
  • a növénytani tapasztalatokból magyar növényajánlás kidolgozása

A kutatás aktuális lépéseiről, a napi mérésekről folyamatosan frissülő “Mérések” fül alatt lehet majd értesülni, írj Commentet ! – a kérdésekre pedig kutatóink válaszolnak! (A nyilvánosság bevonásával célunk, hogy jó ötletekkel bárki azonnal bekapcsolódhasson.)

A kiértékelt eredményekről a média is rendszeresen beszámol. Média partnerünk a  Metszet és az Építési Megoldások.

A kutatás felépülése, szponzoráció:

A kutatás helyszíne a Bercsényi építész kollégium (BME) tornatermének 400 négyzetméteres lapostetője. A kísérleti parcellák felépítése előtti szükséges tetőfelújítás költségeit a BME Kollégiumok Osztálya viseli. A zöldtető felépítmény kialakításánál és a kutatáshoz szükséges mérőeszközök beszerzésénél szponzorok, valamint adományozó cégek segítségére is számítunk!

A részletes projekttervek az “Archív” fül alatt,  a kutatás mögött álló diák csapat eddigi munkái pedig a“Csapat” fül alatt találhatóak.

A szponzorációért cserébe a szokásos média/ webes megjelenésen túl csapatunk egyéb extrákkal is igyekszik majd köszönetet mondani. (pl.: exkluzív tetőbejárás, „zöld” cég emlékérem, ünnepélyes egyetemi faültetés…)

Támogatásokkal a kutatás tovább fejlődhet!

MÉRÉS:

A zöldtetős mérések várhatóan 2010. szeptemberében indulnak !

A mérésekhez a szakértelmet a BME Hőfizikai Laboratóriuma biztosítja.

A kutatás  mérésvezetője : Dr. Várfalvi János laborvezető

› Minta :


Comments are closed.