Hírlevél

4/21

Kolink,Karunk,Országunk


- Ertsey Attila a Bercsényiben; szelektív hulladékgyűjtés;  őstermelői gyümölcslé :


ERTSEY ATTILA :  április 12-én Zöld körünk vendége lesz Ertsey Attila. (Bercsényi Építész  kollégium 3.emelet B3 csütörtök 20:00 ). Az esemény kapcsán kiállítást és egy rövid beszélgetést rendezünk . Az est fő témái ( zöld építészet / zöld gondolatok )mellé  hozhattok további kérdéseket Attila területéről: http://www.autonomhaz.eu/ http://www.ertseyattila.eoldal.hu/cikkek/ertsey-attila.html

SZELEKTÍV : A negyedik emeleti hulladék tárolóban elhelyeztünk egy üvegtároló kukát, melyet a Zöld kör és  Makettező kör közösen épített.
Használjátok bátran, és vigyázzatok rá! A prototípus tesztelése után további fejlesztésekre számíthattok.

ŐSTERMELŐTŐL: Tavalyi akciónkhoz hasonlóan idén is szervezünk közös gyümölcslé vásárlást, melyet kibővítettünk a honlapon található többi termékkel is (pl.: környezetbarát tisztítószerek ) Részletek és további infók ügyében keressétek : Tóth Zsuzsit vagy  Tóth Julcsit (Bercsényi Építész koli 226 vagy 307 )
Rendelésed leadhatod 2012. április 13-ig.


- Új korszak küszöbén az építészet!; Egyetemi Önképzőkör, :


Új korszak küszöbén.. -hirdeti a cikk Tervlap.hu-n . A kitekintőben vázlatpontosan értesülhetünk a tervekről, kezdeményezésekről.  A “Mintaterv 2020 “-at szerintem már csak a neve miatt is nagy izgalommal várjuk . Reménykedve abban, hogy a megporosodott és agyonüvegezett “minta” csomópontjainkat végre felválthatjuk egy egységes és  mindenki (minden épszerk oktató) által elfogadott újjal.


Érdekesnek ígérkezik az Egyetemi Zöld Kör következő Önképzőköri előadása, amin Kozma Zsolt, azt mutatja be, hogy egy teljesen átlagos magyar városlakó a hétköznapi életvitelével hogyan járul hozzá – tudatlanul is – ahhoz a globális válsághoz, amiben épp benne vagyunk. (ökológiai és vízlábnyom, humanitárius problémák, externáliák, ökoszisztéma szolgáltatások, globális áru- és hulladékszállítás, olajcsúcs)Az előadás április 11-én, szerdán, 18 órakor, a K épület I. 72-es termében lesz.


- Megvédtük a Dunát !, „Vesd bele magad!” program:

KOPÁCSI RÉT védelmében indított akcióban minden várakozást felülmúlva pontosan 20 160 aláírás gyűlt össze, amit 2012. március 22-én, a Víz Világnapján adtak át a WWF munkatársai Mirela Holy miniszter asszonynak. A horvát környezet- és természetvédelmi miniszter asszony a társadalmi nyomást kifejező aláírásgyűjtés hatására ígéretet tett, hogy felülvizsgálja a tervezett beavatkozásokat és szem előtt tartja az európai uniós előírásokat. www.wwf.hu

Vesd Bele Magad!  projekt egy reménykeltő kezdeményezés hazánkban. Ajánlom figyelmetekbe a program követését, ha az állandósult rossz hírek mellett felüdülésre vágytok ! – csak egy dolgot sajnálhatunk : A komoly felnőttek világában még nincs ehhez hasonló kezdeményezés. http://www.vesdbelemagad.hu/mi-ez

.

.

.

3/21

Kolink,Karunk,Országunk


- győzött a Bercsényi, szelektív, koli fűtés, biotermékek, tagtoborzó nincs :


NYERTÜNK !!! a VV.HU kollégiumok közötti fogyasztás csökkentő versenyen . ( http://ezk.bme.hu/vv.huA kör nevében szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki segített (takarékoskodott és tudatosabban fogyasztott)Körvezetőként pedig külön köszönetet szeretnék mondani a kollégium dolgozóinak , Lakos István gondnokunknak, valamint a kör tagjainak.

Szelektív ügyekkel kapcsolatban is rendszeresen beszámolunk és ami most elvitte a pálmát ,az se volt semmi ! : a Pet gyűjtőből ugyanis egy komplett vegyes kommunális csomagot sikerült kivadásznunk a 4. emeleten ! A batyut persze csapatunk elemezte és szelektálta – és a művelet során érdekes adatok (banki papírok névvel számlaszámmal..) is előkerültek. Úgy gondolom ezt nevezik tetten érésnek ! A bűnös persze azóta is nagyon szégyelli magát , közmunkával moshatja le bűnét.

FŰTÉS – aktuális téma most, hogy végre tél van . Bár én továbbra is kitartok amellett, hogy lényegében itt  (Bercsényis szobákban) nincs szükség fűtésre , hisz a gépek simán kifűtik a szobát. Mégis azoknak akik igénybe veszik ezt a szolgáltatást jó tanács : ha úgy érzed hogy a szobád kellően meleg akkor a további fokoktol ne szellőztetéssel szabadulj (voltam olyan szobában ahol non stop ment a fűtés a résnyire nyitott ablaknál), hanem zárd el a fűtőtestet.  A szellőztetés téli aranyszabálya pedig : röviden hatékonyan! (http://www.epitinfo.hu/index.php/articles/1/69270/szelloztetni-telen-is-kell-de-hogyan?wa=hk09/)

Új biotermék pont található az egyetem felé menet: a Bertalan L. – Bartók sarkán levő CBA-ban. A joghurt azért különleges még ,mert: visszaváltható üvegben kapható és nem messze, Üllőn gyártják.( “Magyartól vedd a magyart”!” jelszóval)  http://csikosandras.com/

“Szolgálati közleményünk ” : Tagtoborzó idén nem lesz a Zöld körben ! Ilyen kérdésekkel emailben légyszi ne forduljatok hozzánk ! Talán tudjátok, hogy csapatunkban van pár Kultúrális Kreatív és csapattagokat más fórumokon gyűjtünk. ((A Beavatásról és egyéb általános információkról itt tudtok érdeklődni : Bercsényi 414 szoba.))

- Edouard Francois, Tikópia:


Mi újság Edouard Francois -val ? címmel jelent meg cikk   a Tervlap.hu-n (http://www.tervlap.hu/cikk/show/id/997#!prettyPhoto). A karakteres építész alkotásai gyakran tartalmaznak zöld építészeti elemeket, bár ezzel kapcsolatban többen is vitába szállnának velem. (természetesen jogosan) A zöld eszköztár, ha divatcikk, akkor nem, de ha mélyen beágyazott rendszer elem ( esetleg izgalmas kísérlet ) akkor annál inkább helyet kaphat a palettán.  A témához kapcsolódva szeretnénk tartani a közeljövőben egy élménybeszámolót barátunk Párizsi útjáról, aki a városban található zöld homlokzatokat vizsgálta át szakértői szemmel. Nagyon érdekes tapasztalatokat gyűjtött !


Partnerszervezetünk a Tikópia(http://tikopia.freeblog.hu/) idei 2. nagytalálkozója lesz 02.19-én. Az előadásokon meghívott szakemberek segítségével napjaink fontos témája : a Felelős vállalati működés lesz kibontva . A programok között pedig megismerkedhettek az országos felsőoktatási zöld diákhálózat tagjaival. A részvétel regisztrációhoz kötött !


- Verespatak, Takáts Péter gondolatai :


A Verespataki kérdés újra aktuális , a téma kapcsán indított petícióhoz körünk is csatlakozott. HA valaki nem értesült volna róla: elfoglalt miniszteri iroda – http://rtlklub.hu/hirek/kulfold/video/157073 ; RMDSZ  2008-as ígéret( fellép a bánya ellen) -petíció http://verespatak.greenpeace.hu/).
Az akcióról a világsajtó is beszámolt, pl: http://www.reuters.com/article/2012/01/31/romania-gold-greenpeace-idUSL5E8CV27E20120131


Előző levelünkben beszámoltunk a Kultúrális Kreatívok első nemzetközi nagyfilmjéről.  A film kapcsán természetesen rengeteg kérdés merült fel , melyeket Takáts Péter igyekszik megválaszolni. A videót megtaláljátok a http://www.kulturaliskreativok.cc/filmek – en Takáts Péter gondolatai címmel. A film rengeteg kérdésre választ ad, tartalmáról pár vezényszóban:civil élet ,barátok , társak, saját kézben , fontos dolgok, együttesen , másképp , gondolkodni , világért , felelős, ember, szellemi, tudatosság, küldetés, ember, központ, szétoszt ,megtöbbszöröz, gyógyító , gondolat, etikus, bank , organikus, vállalkozás , hívó, erő …
2/21

Kolink,Karunk,Országunk


- szelektív, jegenyefasor, új mentor:

A héten a komposztban merültünk el: molytalanítottunk és ellenőriztük az udvari gyűjtők állapotát, állagát. -Mindent rendben találtunk !    Továbbá : a konyhai olajgyűjtőkből összegyűjtött olaj pedig ismét megtelítette a pincei nagy hordót , így annak speciális szállítását kértük.

A tavaly visszavágott udvari jegenyefasor állapotának ellenőrzése közben érdekes gombákra bukkantunk a sebfelületek közepén. Természetesen a gombák ügyében szóltunk a szakembernek –pár adagot persze saját tesztelésre megtartottunk — hatásairól következő levelünkben beszámolunk : )

A héten még egy fontos dolog történt kolinkban : új mentort üdvözölhettünk a csapatban !  - Oláh Daninak gratulálunk a kinevezéséhez és jó munkát kívánunk neki .. – pénteken már meg is volt az első egyeztetésünk ,melyben végigbeszéltük a Zöld kör tavaszi terveit, majd a Koli közösségi életének beindítása felé terelődött a szó.

- Öko családi ház 1 millióból,  környezetbarát benzinkút, Makovecz Imre kritika kritika:

Érdekes cikk jelent meg a Pozitív hírek oldalán . A képeken látható  önfenntartó házacskát nézegetve beláthatjuk, hogy nem is olyan sötét a jövő –  a koliból kiköltözve tehát itt egy igazi alternatíva – az építkezés közben ráadásul még azt is érezhetjük hogy a szakmában sikerült elhelyezkednünk : ) http://www.pozitivnap.hu/kulfold/ime-az-uj-megoldas-csaladi-haz-egymillio-forintbol-es-teljesen-onfenntarto-kepekkel

Átadták az első magyar “környezetbarát”-nak mondott benzinkutat. Az építkezésen barátaimmal mi is résztvettünk , ugyanis a zöldtetőt mi kiviteleztük. Az érdeklődőknek természetesen bővebben is beszámolunk ! -van sok építés közben készített fotó, video, terrvrajzok … – az adatokat kiértékelve meg már meg is van az első helyezett TDK ! http://www.origo.hu/auto/20120119-kornyezetbarat-toltoallomast-adott-at-a-mol.htm

A hg.hu-n cikk jelent meg “Fürdő, világfával: az utolsó Makovecz” címmel. Nekem személy szerint nagyon fáj a cikk hangvétele. Végig olvasni talán csak a commentek miatt érdemes ! http://hg.hu/cikk/epiteszet/13786-furdo-vilagfaval-az-utolso-makovecz

- Kultúrális Kreatívok,  Hiányzol a természetnek, népi gyógymódok :


Egy nagyon mély filmet nézhetünk meg  a http://www.kulturaliskreativok.cc/ -n. Ajánljuk azoknak az útkeresőknek, akik be akarnak kapcsolódni a nagy közös gondolkodásba: A régi elavult rendszert milyen új, vonzó, emberibb fogja majd felváltani ?  (továbbá érdemes a régebbi kisfilmek között is szemezgetni )


A kisfilmek kedvelőinek pedig ajánljuk még az izé.hu -ra felrakott “Hiányzol a természetnek” alkotást, amit pár nap alatt majdnem millióan megnéztek . http://ize.hu/click.php?id=20519&url=http%3A%2F%2Fwww.wemissyou.de%2F


Fontos elmenteni még a http://elettanoda.blogspot.com/2011/03/szabo-gyuri-bacsi-bukkszentkereszti.html cikkét is , ahol Szabó Gyuri Bácsi oktat kicsiket és nagyokat. Tudtad hogy a diólevél jó mindenféle gyulladásra ami a szánkon belül van ? ...

- Programajánló:

Híres vendégekkel , tolmácsolt / irányított / élő beszélgetés :   Együtt a termelővel - A közösség által támogatott mezőgazdaság testközelből  -  2012. február 2. (csütörtök), 16.00-19.00 Részletek: tőlünk

.
.

1/21

Kolink,Karunk,Országunk


- szelektív, Bercsényi könyvtár,madár etetés:

A héten levittük a komposztot ,alut , fémet és üveget . Hááát !!! – most is volt, aki hibázott. A győztes az alumínium gyüjtő apró, doboznyi lyukán áttömött pizzás doboz volt (persze abból is az xxl-es méretű). Gratulálunk az elkövetőnek ! – munkaidőben jelentkezhet 100 fegyelmi pontért a Gondnokságon.

Bercsényi könyvtárral kapcsolatban egyre több jó ötlet érkezik hozzánk – Nem tudjátok mikor lép üzembe ?

Madarak – a héten már róluk se feledkezhetünk meg ,a beköszöntő hideg miatt elkezdjük téli etetésüket az udvarban. Az etetéshez várjuk a felajánlásokat! (http://www.mme.hu -ról idézve: “A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni”)

- napfénnyel fűtött passzív üvegház, Fákkal békésen Japánból :

A Cívis hírekben nagyon érdekes cikk jelent meg “Agrárforradalom egy debreceni hátsó kertben!” címmel. Az egész annyira logikus ,hogy szinte fáj.  Az akvapóniát összekötötte a hidropóniával ,ezt beledobta egy passzív üvegházba és már kész is! A City farmingosok meg elbújhatnak, hogy épp a debreceni G. Péterbe ébredt fel az Isteni szikra. Részletek + képek:http://civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/agrarforradalom-egy-debreceni-hatso-kertben/1231121853

A Tervlap.hu-n ismét érdekes cikket közöltek-  ha nem olvastátok érdemes…- “Fákkal békés egymás mellett élésben”- http://www.tervlap.hu/cikk/show/id/975

-Bencsik János :

Bencsik János sajnos már csak exállamtitkár. Sorsfeladatát nem, csak székét vesztette el, tehát továbbra is az energetikai és fenntarthatósági kérdésekkel foglalkozik majd. Újévi köszöntőjét itt olvashatjátok:  http://bencsikjanos.hu/index.phpoption=com_content&task=view&id=2338&Itemid=1

-Müller Péter -NŐ

Esti Beszélgetés Müller Péterrel - Nő című videó felkerült a YouTube -ra.  Művelődjetek Srácok! -Mit szóltok hozzá Csajok? http://www.youtube.com/watch?v=AJbX4seWdZY (a lustábbak csak a 23. perctől nézzék , mert ott van a legnagyobb tanulság)


Comments are closed.